Népszerű bejegyzések

2011. április 22., péntek

Menyecskeruha és története

Menyecskeruha, a menyecskék viselete az idő múlásával folyamatosan változik.

Hagyomány, hogy éjfélkor a menyasszony átöltözik, lekerül az esküvői ruha és előkerül a menyecskeruha. Új-asszony ruhára cseréli a menyasszonyi öltözékét, és az est folyamán még egyszer elkápráztathatja a násznépet.





A menyecskeruha viselésekor már feleségként vesz részt a menyecsketáncban, amikor a násznép a régi magyar tradíciókat követve megtáncoltatja az „új-asszonyt”. Ezért is tartom fontosnak a menyecskeruhák tervezésénél, hogy olyan ruha szülessen, amely nem akadályozza viselőjét a táncban.

A klasszikus piros vagy bordó, kötényes, alsószoknyás, buggyos ujjú menyecskeruha ma már szinte teljesen eltűnt, közel sem olyan közkedvelt, mint egykoron volt.


Mára merészebb menyecskeruha darabok váltották fel, melyek nemcsak színben, de fazonban is igen változatosak.
A menyecskeruhák tervezésüknél a kényelem mellett fontos szempontnak tartom a praktikusságot, miszerint viselésük ne csak egy alkalomra szóljon, színük, sziluettjük, lehetővé tegyék, hogy később koktélruha vagy partyruhaként is megállják helyüket. A menyecskeruhákat megrendelőim többnyire megvásárolják, tervezésnél személyre szabottan gondolkodom. Elsődleges szempont a megrendelő stílusa, egyénisége. A menyecskeruha tervezésénél és kivitelezésénél szabadabban használhatom tervezői fantáziámat. Legyen szó:
  • extrém fazonról,
  • szokatlan színről,
  • különleges anyagról.
A menyecskeruha kialakítása lehet hosszú, vagy térdig érő tüllös, vagy egészen rövid mini ruha is. Eddigi munkám során leggyakrabban a merész darabok kerültek előtérbe, ugyanis ennél az öltözéknél nemcsak a tervező szabadabb, a megrendelő is bátrabban választ.
Menyecskeruha választásnál érdemes figyelembe venni a menyasszonyi ruha stílusát, egyébként lehet hagyományos (magyaros) és modern is (koktél, estélyi jelleggel). Színe változatos, anyaga könnyed, menyasszonyi ruha után üdítő. Bulira alkalmas reggelig akár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése