Népszerű bejegyzések

2011. április 5., kedd

A textíliák felhasználása



A textilipar alapvető feladata a lakosság ellátása ruházati, háztartási, lakberendezési, dekorációs célokat szolgáló textilanyagokkal, továbbá iparágak ellátása műszaki textilanyagokkal (védőruhák, sziták, szűrőszövetek, hálók, hevederek, ponyvák, csomagolóanyagok, szigetelőszalagok, kötelek, zsinegek). 
A textilanyagok felhasználása a mindennapi élet valamennyi területére kiterjed, így gyógyászati, mezőgazdasági, élet- és munkavédelmi, értékvédelmi, turisztikai, sport és egyéb célokat is szolgálhatnak. A textiliparral szemben támasztott sokoldalú igények állandóan fokozódnak, így a gyártmányfajtáinak száma is állandóan nő. A munkaidő csökkenése és az életkörülmények javulása új ruházati csoporthoz, ún. szabadidő-ruházat kialakulásához vezetett. 
A lakások és irodák kényelmével kapcsolatos igények egyik eredménye a faltól falig-Szőnyegek megjelenése. 
A műanyag- és gumiipar, hordozó- vagy erősítőanyagként, szem előtt tartva több textilgyártmányt használ fel. 
A sokféle terméket előállító textilipar különböző iparágakra osztható. 
A technológiai műveletek szerint csoportosítva beszélhetünk fonóiparról, szövőiparról, kötőiparról, kikészítőiparról, a nyersanyag alapján pedig van pamutipar, gyapjúipar, selyemipar stb. 
A gyakorlatban a két felosztást együtt alkalmazzák, és a  textilipart mint, iparcsoportot a következő iparágakra bontják: 
pamutipar, 
len- és kenderipar, 
gyapjúipar, 
selyemipar, 
rövidáru ipar és 
kötőipar (helytelenül: kötszövőipar).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése